top of page
Zoeken

Wat is coaching? En wat is nu het verschil tussen een pyscholoog, therapeut en coach?



Je hoort vandaag de dag heel veel over coaching en coaches. Vaak is het niet duidelijk wat een coach nu juist doet en wat het verschil is met een psycholoog of therapeut. In deze blog maak ik graag duidelijk wat coaching nu precies inhoudt, wat het verschil is tussen een coach, therapeut en psycholoog en welke voor jou de beste keuze is.


De Coach


Wat Doen Ze? Coaches richten zich op het helpen van individuen bij het bereiken van persoonlijke en/of professionele doelen, zoals loopbaanontwikkeling, verbetering van persoonlijke vaardigheden, of balans tussen werk en privéleven. Coaches helpen hun cliënten om hun potentieel te ontdekken en in actie te komen. Een coach stelt vragen, luistert actief en geeft feedback. Coaches hebben vaak specifieke opleidingen, maar deze zijn niet wettelijk gereguleerd zoals bij psychologen en therapeuten. Hierdoor kan de aanpak en achtergrond van een coach sterk verschillen, afhankelijk van hun training en ervaring. Er zijn veel soorten coaching, zoals loopbaancoaching, life coaching en business coaching, elk met hun eigen focus.


Hierbij nog een aantal kenmerken van een coach:


  • Werkt met gezonde mensen die willen groeien of specifieke doelen willen behalen.

  • Focus op het heden en de toekomst

  • Resultaatgericht met een focus op actie en praktische oplossingen.

  • Geen behandeling van psychische aandoeningen. Als er tijdens de coaching blijkt dat er psychische problemen spelen, kan een doorverwijzing naar een psycholoog of therapeut nodig zijn.


Wanneer Kies je voor een Coach?

  • Je wilt professionele groei realiseren, bijvoorbeeld bij loopbaanvragen of stress op het werk

  • Je wilt blokkades overwinnen, door je eigen overtuigingen en gewoontes onder de loep te nemen.

  • Je wilt persoonlijke doelen verhelderen en bereiken, zoals het vinden van balans in werk en privé.

  • Je hebt geen ernstige psychologische problemen, maar wilt wel persoonlijke ontwikkeling.


De Therapeut


Wat Doen Ze? Therapeuten, zoals counselors en maatschappelijk werkers, bieden ondersteuning bij emotionele en relationele problemen. Ze helpen cliënten om te gaan met stress, verlies, relatieproblemen, en andere emotionele uitdagingen. Therapie kan kortdurend of langdurig zijn, afhankelijk van de behoeften van de cliënt. Therapie is gericht op emotionele genezing en zelfinzicht. Therapeuten werken vaak met mensen die psychische problemen of trauma’s willen verwerken. Net als bij psychologen zijn therapeuten vaak gereguleerd en hebben zij een intensieve opleiding gevolgd.


Hierbij nog een aantal kenmerken van een therapeut:


  • Gaat dieper in op persoonlijke geschiedenis en emoties om de wortel van problemen aan te pakken.

  • Geschikt voor het verwerken van trauma, verlies of heftige emotionele problemen.

  • Kan psychische problemen behandelen, maar vaak met een therapeutische en minder academische benadering dan psychologen.

  • Verschillende specialisaties, zoals cognitieve gedragstherapie, psychodynamische therapie of lichaamsgerichte therapie.


Wanneer Kies je voor een Therapeut?

  • Je ervaart emotionele stress of relatieproblemen.

  • Je hebt behoefte aan een veilige ruimte om je gevoelens te uiten en te verwerken.

  • Je zoekt begeleiding bij levensveranderingen of persoonlijke groei


De Psycholoog


Wat Doen Ze? Een psycholoog is iemand die psychologie heeft gestudeerd en vaak is geregistreerd bij een beroepsvereniging. Psychologen hebben expertise in het begrijpen van menselijk gedrag en emoties en werken vaak met methodes en behandelplannen om mensen met verschillende klachten te helpen. Psychologen zijn getrainde professionals die dieper ingaan op mentale gezondheid. Ze kunnen diagnosen stellen, psychologische tests uitvoeren, en evidence-based therapieën aanbieden, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT). Psychologen hebben vaak een brede kennis van verschillende psychische aandoeningen en behandelingsmethoden.


Hierbij nog een aantal kenmerken van een psycholoog:


  • Werkt zowel met gezonde mensen als met mensen met psychische klachten zoals angst, depressie of trauma’s.

  • Kan psychische stoornissen diagnosticeren en behandelen

  • Werkt dieper in op emoties en gedachten en kan verschillende technieken gebruiken om je te helpen meer inzicht in jezelf te krijgen.

  • Gereguleerd beroep: psychologen moeten vaak voldoen aan strenge wettelijke eisen.


Wanneer Kies je voor een Psycholoog?

  • Je hebt te maken met ernstige mentale gezondheidsproblemen, zoals depressie, angststoornissen, of trauma.

  • Je hebt een officiële diagnose nodig of uitgebreide psychologische evaluatie.

  • Je zoekt wetenschappelijk onderbouwde behandelmethoden.


Welke Professional Past het Beste bij Jou?

Coaching, psychologie en therapie zijn waardevolle begeleidingsvormen, elk met hun eigen focus en methoden. Je keuze hangt af van wat je nodig hebt. Wil je vooral ondersteuning om je doelen te bereiken, dan is coaching vaak een goede keuze. Heb je meer inzicht nodig in je gedrag, of ben je op zoek naar verwerking van emoties of trauma’s, dan kan een psycholoog of therapeut geschikter zijn.

Het is belangrijk om te weten dat deze rollen soms overlappen en dat sommige professionals in meerdere domeinen werken. Bijvoorbeeld, een psycholoog kan ook coachingtechnieken gebruiken en een therapeut kan met psychologische problemen omgaan.


Bij het kiezen van de juiste professional is het cruciaal om je eigen behoeften en doelen duidelijk te hebben. Neem de tijd om te onderzoeken welke aanpak het beste bij jou past en aarzel niet om met verschillende professionals te praten voordat je een beslissing neemt.


Met A New Start begeleid ik als coach volwassenen die een nieuwe professionele start willen nemen.


Hieronder kan je meer lezen over op welke manier ik jou kan helpen:

  • Het Ontdek Traject: Ontdek wat je talenten en waarden zijn, wat je echt wilt op professioneel vlak, en zet vol vertrouwen stappen in die richting

  • New Start:  Geef je professionele toekomst vorm & ga terug met vertrouwen aan het werk na een langere periode van ziekte of burn-out

  • My Moment: ga met vertrouwen verder na een losse sessie waarbij we aan de slag gaan met een uitdaging waar je tegenaan loopt.

Let's talk!

bottom of page